האדם הוא כמו פאזל

"האדם הוא כמו פאזל – מורכב מחלקים רבים בממדים שונים, שרק אמן מיומן בעל אינטואיציה חזקה יכול להרכיב וליצור מהם תמונות שונות, שבסופו של דבר כולן יחד הופכות למי שהוא".

מהי אינטואיציה?

האמת היא שקשה מאוד להגדיר את האינטואיציה, והוגים ופילוסופים גדולים כתבו על זה ספרים ומאמרים. אנסה להסביר כאן בקצרה מהי אינטואיציה עבורי, וכיצד אני משתמש בה במפגשים עם אנשים.

אינטואיציה היא תפיסה בלתי אמצעית של דברים, הבנה מיידית של משהו ללא לימוד והתחשבות. האינטואיציה נחשבת למקור ידע מקורי ועצמאי, שכן היא נועדה להסביר רק סוגי ידע שמקורות אחרים אינם מספקים.

בספרו "חשוב, לאט ומהר" מתאר פרופ' כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2002, את החשיבה האנושית כשיתוף פעולה בין שתי טכנולוגיות שונות לחלוטין. המוח נתפס כמנגנון, מערכת שנועדה לטפל בענייניך, להבין מה קורה סביבך, להתמודד עם מצבים בלתי צפויים, לקבל החלטות ולתכנן את העתיד. כהנמן מכנה את הטכנולוגיה הראשונה "מערכת 1". הוא פועל מאחורי הקלעים, באופן לא מודע, אוטומטי, והשימוש בו אינו דורש מאמץ ובדרך כלל אינו בשליטה מרצון. "אם אני אראה לך תמונה של בחורה כועסת, אתה תזהה את מצב הרוח שלה בשבריר שנייה. זה יהיה ברור לך כמו צבע השיער שלה. אתה אפילו תדע באיזה טון היא תדבר. זה משהו שרק מערכת 1 יכולה לעשות", מסביר כהנמן. מערכת 1 היא גם האחראית הבלעדית למה שאנו מכנים אינטואיציה. למעשה, זו אינטואיציה.

אחת התכונות של מערכת זו היא היכולת לארגן את הידע שלנו ב'עצי אסוציאציה' רבים כאלה, כאשר כל מילה, כל אדם, כל פעולה ושם של צבע מחוברים לרשת ענפה של מושגים. מטרת הרשתות הללו היא להכין אותך לעתיד. וכך, כאשר נתקלים במצב מסוים, הוא מהווה רמז לחיזוי ומספק למומחה גישה למידע שהיה מאוחסן בזיכרון, והמידע הוא זה שנותן את התשובה.

הטכנולוגיה השנייה שכהנמן מכנה "מערכת 2", והיא החשיבה המודעת, רצף המחשבות שזורם לנו בראש. זוהי מערכת איטית מאוד ויכולה לבצע רק פעולה אחת בכל פעם, וגם אז היא דורשת שליטה ומאמץ.

איך זה קשור לתחום העיסוק שלי?

בתחום עבודתי אני מתבונן, קולט כל פרט באדם ומשתמש באינטואיציה כדי לחלץ מידע, לחזות אפשרויות, להסיק מסקנות וליצור קשרים, ממש כמו בפאזל, מתוך מסד נתונים המבוסס על ניסיון וידע שנרכשו במהלך חַיִים. טכניקה זו נקראת "קריאה קרה".

דילוג לתוכן